top of page

Het spel van het leven: Vitaliteit

Er was een tijd dat het spel van het leven voor mij voornamelijk bestond uit op stap gaan, drankjes drinken, dagelijks meerdere sigaretjes door mijn longen laten gaan, mijn uren op kantoor aftikte, regelmatig op mijn tandvlees liep en vooral leefde van weekend naar weekend en vakantie naar vakantie. Een leven, dat ik helaas, nog steeds veel zie bij mensen. Het resulteerde bij mij regelmatig in frustratie, dit uitte (zeg maar gerust reageerde ik af) ik dan weer richting mijn naasten. Ik leefde praktisch en vanuit een rationeel handelen en mijn emotionele/gevoelskant, tja daar had ik maar weinig mee, want wat ging dat mij opleveren.


Inmiddels vijf jaar geleden (en eigenlijk al paar jaar daarvoor) veranderde er toch het een en ander. Wat zorgde voor een omslag? Het was helaas mijn gezondheid die ervoor heeft gezorgd dat het anders moest, de noodzaak kwam om de hoek kijken.

Het was helaas mijn gezondheid die ervoor heeft gezorgd dat het anders moest, de noodzaak kwam om de hoek kijken.

Tijdens een reis door Zuid-Amerika raakte ik enerzijds verlamd, wat leidde tot mijn diagnose MS. Hier wijd ik nu verder even geen aandacht aan, eerder heb ik een blog geschreven met mijn verhaal en ervaring rondom mijn diagnose. Deze lees je hier.

Maar goed, deze diagnose en de beperkingen die ik toen ter tijd ervaarde (en waarvan ik nog steeds de nodige beperkingen ervaar, maar een manier heb gevonden daar mee om te gaan en dit zo minimaal mogelijk te houden) hebben ervoor gezorgd dat ik mijn leven anders ging inkleden.

 

Het spel dat ik speelde, dat was eigenlijk helemaal niet zo’n leuk spel. En eigenlijk waren er in dit spel alleen maar verliezers. Het heeft mij de Hannah afgenomen die ik 26 jaar lang was en had opgebouwd, het heeft mijn vanzelfsprekende ‘gezondheid’ afgenomen, het heeft mij financiële zekerheid afgenomen. En zo kan ik nog wel even door gaan, maar het gaat er niet om wat het mij heeft gekost, want het heeft mij namelijk ook heel veel gegeven.

Het werd tijd voor een nieuw spel. Ik wilde een spel spelen waarbij de beste/meest optimale versie van mijzelf de winst zou zijn. Dat spel is mijn inziens vitaliteit: het spel van het leven. Maar hoe speel je dit spel dan? Je kunt het als een groot draaibord zien met daarin verschillende thema’s waarbij je aan de knoppen kan draaien.

Laten we eens kijken naar de verschillende thema’s die tot dit spel behoren:

1. Fysiologische facet: oftewel het fysieke welzijn. Hierbij gaat het om jouw leefstijl, denk hierbij aan welke voeding jij tot je neemt, wat voor beweging jij jouw lichaam geeft en hoeveel, de kwaliteit en kwantiteit van jouw slaap maar ook zeker hoe jij op andere manieren de ontspanning opzoekt door bijv. een optimale ademhaling. Alles dus wat van invloed (positief of negatief) kan zijn op jouw fysieke gesteldheid.

2. Psychologische facet: het innerlijke leven. Wat speelt er in jouw gedachten rond. Heb jij een fixed mindset of een growth mindset? Welke overtuigingen heb je? Hoe kijk je naar jezelf? Hoe praat je tegen jezelf, is dit vanuit zelfliefde of zelfhaat? Kortom, de betekenis die jij geeft aan situaties en omstandigheden, dat is hoe jij het leven ervaart.

3. Ecologische facet: hierbij gaat het om jou en jouw omgeving. Hoe verhoud jij je tot jouw omgeving zoals in je werk naar je collega's, maar ook in jouw relatie/gezin. Welke invloed heeft de maatschappij op jou, de cultuur waarin je bent opgegroeid en leeft, welke normen en waarden draag jij vanuit jouw cultuur met je mee?

4. Filosofische facet: of ook wel het spirituele welzijn. Wat is jouw purpose/zingeving? Waar liggen jouw talenten en zet je deze in? Wat zijn jouw waarden en normen? En hoe voegen deze normen en waarden iets toe aan jouw leven, is dit helpend of houden ze jou tegen? Waar sta jij voor op in de ochtend?

En dan als laatste hebben we nog een vitalogisch facet. Hier gaat het echte spel eigenlijk beginnen. Je kijkt naar waar je nu staat (door te meten en te reflecteren). Vanuit hier ga je kijken aan welke van de bovenstaande knoppen je wilt gaan draaien.

Goed om erbij stil te staan dat balans creëren niet het streven is. Mijn inziens is het creëren van balans namelijk een utopie. Want op het moment dat jij aan een van de knoppen gaat draaien, zullen er binnen de andere facetten ook dingen veranderen. En zo zal er altijd wel iets zijn dat niet helemaal in balans is. Het kunnen balanceren in deze disbalans, dat is waar je m.i. naar wilt streven. En dat is gelukkig iets dat we kunnen leren en trainen zodat we daar steeds beter in worden.


Om het spel nog wat duidelijker toe te lichten wil ik 2 scenario’s schetsen.

Het eerste scenario gaat over een persoon die regelmatig stress ervaart op het werk, druk in de weer is om de kinderen naar school/ballet/voetbal/logeerpartijtje etc. te brengen, een persoon die kampt met overgewicht, laag in energie zit, slecht slaapt, geen motivatie heeft om een vitale leefstijl na te streven, onrust heeft in het hoofd en al bij al niet het idee heeft grip te hebben op hun eigen leven. Klinkt dit akelig bekend?


Voor het tweede scenario neem ik mijzelf als voorbeeld. Iemand die elke dag enthousiast uit bed stapt want het is een nieuwe dag en ik mag weer, iemand die prioriteit geeft aan een voedzaam voedingspatroon, voldoende herstel en optimale slaap, prioriteit geeft aan trainen, geen overgewicht heeft en even los van de MS gezien een onwijs gezond, vitaal en sterk lichaam heeft maar misschien nog wel veel belangrijker: een krachtige mind.


Als je dan deze twee scenario’s leest, sta dan eens even stil bij wat jouw keuze is.

Kies je voor scenario 1? Waarbij weinig energie, veel negatieve (chronische) stress, weinig motivatie en constant maar je best moeten doen om alle ballen hoog te houden de norm is.

Of kies je voor scenario 2? Waarbij je geniet van elke dag, ook als die dag wat minder gemakkelijk verloopt en je misschien wat minder goed hebt geslapen maar vertrouwt op je eigen kennen en kunde, waarbij je weet hoe weer goed in je energie te komen, trots bent op de persoon die jij elke dag mag zijn, het gevoel hebt van controle over je eigen leven en jouw keuzes en weet hoe om te gaan met stressvolle situaties.


Ik heb deze vraag eerder eens gesteld aan een zaal vol met 200 mensen. Het zal je hopelijk niet verrassen dat iedereen koos voor scenario 2.

En ondanks dat het voor sommige misschien als een utopie voelt of iets dat nog veel te ver van je bed ligt, ik kan je vertellen dat jij deze keuze hebt. Dat iedereen voor scenario 2 zal kiezen laat zien dat je er niet alleen voor staat, en dat is fantastisch want zo kan je elkaar steunen. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat jij, en jij alleen degene bent die deze keuze kan maken.

Maar om je te helpen, begeleiden en te coachen binnen deze keuzes, dat is waar een coach om de hoek kan komen kijken. Die coach, dat kan ik zijn, maar er zijn genoeg kundige coaches die jou met liefde, kennis en kunde graag willen begeleiden binnen dit proces. Zorg dat je met iemand gaat samenwerken waar jij je goed bij voelt.


Het levensspel genaamd vitaliteit, is een spel dat je zo onwijs veel kan brengen. Het is een spel dat ik elke dag speel. Elke dag maak ik de keuze om naar mijzelf, mijn gedachten en mijn gedrag te kijken en om vanuit daar te bepalen welke stappen ik wil zetten om te leven naar de beste versie van mijzelf.

Het spelen van dit spel heeft mij al zoveel gebracht. Waar ik 5 jaar geleden aan een zijde van mijn lichaam zo goed als verlamd raakte door de MS, heb ik mijzelf op weten te bouwen naar de persoon die ik vandaag ben. Het heeft ervoor gezorgd dat ik vandaag in mijn kracht sta en dat ik anderen mag inspireren en mag coachen naar een vitaler leven.


Het spel van het leven, vitaliteit, is mijn inziens een teamspel. Dit omdat we niet zonder de ander kunnen. We raken geïnspireerd door anderen, we leren van elkaar en die ander kan soms net de juiste vragen stellen om tot het juiste inzicht te komen waardoor jij weer groeit als persoon en de ander ook weer kan groeien.


Binnen mijn coaching ga ik dus ook altijd een samenwerking aan. Het is geen eenrichtingsverkeer waarin ik een coachee vertel/adviseer om het op een bepaalde manier te doen. Door in gesprek te gaan met elkaar en samen op onderzoek uit te gaan, dat is hoe we het spel kunnen spelen. Samen spelen we het vitaliteitsspel: het levensspel.

Zorg dat je met iemand gaat samenwerken waar jij je goed bij voelt.

Ik help vrouwelijke ondernemers te leren om zowel fysiek als mentaal in topconditie te komen, wat zal zorgen voor persoonlijke groei en zakelijk succes.


Wil jij graag ontdekken wat mijn coaching voor jou en jouw onderneming kan betekenen? Neem dan contact met mij op, dan plannen we vrijblijvend een sessie in.


Het is mijn missie om van vitaliteit en mentale kracht de norm te maken.


Wil jij mij helpen deze missie uit te dragen door:


- Deze blog te delen met anderen

- Mij in contact te brengen met vrouwelijke ondernemers die zowel persoonlijk als zakelijk willen groeien.

- Mij in te schakelen voor een masterclass binnen jouw team/organisatie

- Mij te volgen via @vife.hannahmia

- Reactie achter te laten onder deze blog


“Het leven is te lang om enkel te denken in tijdelijke oplossingen”.

74 weergaven0 opmerkingen
bottom of page